mieszkanie w TBS czy własne cztery kąty?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomikt
    Rider
    • 2007
    • 391

lokalizacja!
    porównując koszty mieszkań i domów trzeba brać pod uwagę jeszcze koszty paliwa które będziesz konsumował dowożąc dziecko do szkoły.
    TBS przynajmniej u mnie w mieście są raczej w centrum.
    ech...
    TomikT

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez loyd
      piramida, chłopie ochłoń - włożyłem 130 kpln w wykończenie mieszkania 90 m.kw. (a naprawdę skromnie robiłem).

Za robocizne (całość) zapłaciłem 10 tyś zł, to nawet jak mu górali co robią za piwo podeślesz to się chłop nie zmieści w tych pieniądzach.

Nie muszę chłonąć, 5 lat temu wystawiliśmy dom w stanie surowym zamkniętym za około 200kzł, 240m2, dachówka ceramiczna ruppceramica, fundament monolityczny, okna pcv, dwa kominy schiedla

W sumie wyszło około 400kzł wraz z instalacjami, ociepleniem, wykończeniem 120m2 do zamieszkania przy czym meble, podłogi drewniane, drzwi wewnętrzne i ocieplenie poddasza wykonałem we własnym zakresie.
      Potrzebuję jeszcze około 50-60kzł co by domknąć temat tak więc 120m2 w około 300kzł jest do wykonania przy czym wykończenia wnętrza raczej skromne.

Jakby tak policzyć wybudowanie domu 120m2 to mamy:
      - fundamenty około 15kzł
      - ściany około 15kzł
      - płyta około 10kzł
      - więźba dachowa około 7kzł
      - dach około 25kzł
      - ocieplenie domu około 15kzł
      - okna, drzwi około 20kzł
      - ocieplenie dachu około 15zł
      - tynki, wylewki około 25kzł
      - robocizna górali około 30kzł
      - komin około 10kzł

W sumie mamy około 180kzł

- instalacje elektryczne, wod-kan-gaz około 20kzł
      - kominek plus piec gazowy około 15-20kzł
      - meble do całego domu około 50kzł
      - agd około 10kzł
      - łazienka wraz z armaturą około 15-20kzł
      - podłogi 120m2 około 15kzł
      - pierdoły typu lampy, sofy, gniazdka, oprawy oświetleniowe około 20kzł

W sumie wychodzi około 330kzł
      plus robota wokół domu około 50kzł

Myslę że 400kzł wystarczy przy czym dużo prac mozna rozłożyć w czasie i zrobić samemu lub ze szwagrem przy piwie i koszty wtedy spadają, oczywiście można poszybować i wsadzić 100-200kzł więcej tylko po co?
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Zamieszczone przez loyd
        piramida, chłopie ochłoń - włożyłem 130 kpln w wykończenie mieszkania 90 m.kw. (a naprawdę skromnie robiłem).

Za robocizne (całość) zapłaciłem 10 tyś zł, to nawet jak mu górali co robią za piwo podeślesz to się chłop nie zmieści w tych pieniądzach.
        130kpln/90mkw - zupełny standard...
        10kpln - ????? trójka przed zerem byłaby bardziej właściwa...

Komentarz

• shok
          RS
          • 2009
          • 2070
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez piramida
          Myslę że 400kzł wystarczy
          no to rzeczywiscie nie warto bawic sie w TBS wystarczy wziasc 400kzł kredytu 8)

Wracając do tematu TBS,kredyt lub proponowana budowa domu
          Ja za hu.a pana nie potrafie zrozumiec ludzi co pchaja sie w budowy domów ktorych na to po prostu nie stac.
          Zamieszczone przez tomikt
          lokalizacja!
          porównując koszty mieszkań i domów trzeba brać pod uwagę jeszcze koszty paliwa które będziesz konsumował dowożąc dziecko do szkoły.
          Kolejna sprawa na którą ludzie nie patrzą. Dom fajnie ale żeby do roboty na 6tą zdążyć trzeba o trzeciej w nocy wstać. Po robocie człowiek przychodzi i idzie spać no bo o trzeciej trzeba wstać. Dojazd oczywiście z co najmniej dwoma sąsiadami bo na paliwo jeden z drugim nie zarobi. Jeszcze o ile ma w okolicy jakąś prace. Był już podobny temat na forum i jak to się co niektórzy naśmiewali z tych w bloku mieszkających ale auto za 200tyś stoi. A no stoi gość przychodzi z pracy i ma gdzieś murarzy, tynkarzy itd. Żyje na spokojnie dzieciaki zabiera na wczasy. A po jakimś czasie wychodzi ,że gość naśmiewający od kilku dobrych lat jest bezrobotny bo w okolicy nie ma żadnej roboty. Kolejna sprawa moim zdaniem najważniejsza.Dzieci, niech mi nikt nie mówi ,że dla dzieci to fajna sprawa mieszkać poza miastem.
          Budowa domu tak ale dla ludzi co mają na to kasę a nie na kredyt i całe życie wszystkiego sobie odmawiać.

Komentarz

• BADYL
            RS
            • 2011
            • 2403
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

shok, Kwestia budować czy nie budować to inna para kaloszy jest wiele za i jeszcze więcej przeciw....generalnie gdybym miał kupować mieszkanie lub się budować kredyt będzie podobny ponieważ mieszkanie, które mnie się podoba jej poprostu drogie... :? i gdybym miał wydać podobną kasę na budowę vs fajne mieszkanie to DZISIAJ wział bym mieszkanie :P plusy wszędzie blisko i ziemia pod ręką na czarną godzinę by była dziś i tak nie wezmę kredytu bo sahara na koncie :P dopiero ziemię ogarnąłem :roll:

Co do TBSów to obawiam się tylko tego, że w przyszłości mogą być tam slamsy :evil: choć mój znajomy mieszka i znajoma również i sobie chwalą

Nasi rządzący z wiejskiej uchwalili w końcu ustawę "Mieszkanie dla młodych" i niestety mieszkania zaraz znowu polecą w góę jak to mówią co ma być to będzie
            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez shok
              Można 300kzł kredytu a resztę zrobić później i rozłożyć to na lata bo wokół domu zawsze coś jest do zrobienia.

Ale rzeczywiście, nie ma sie co szarpać z domem skoro budżet skromny bo może sie okazać że kasy braknie i nie będzie ani domu ani mieszkania :!:
              Mieszkanie kupujesz i masz z bani, przy domu mogą wystąpić nie przewidziane wydatki i inwestycja może się rozciągnąć lub po prostu zabraknie kasy i dupa zbita.
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kazik4x4
                RS
                • 2008
                • 2728

[quote="shokBył już podobny temat na forum i jak to się co niektórzy naśmiewali z tych w bloku mieszkających ale auto za 200tyś stoi. A no stoi gość przychodzi z pracy i ma gdzieś murarzy, tynkarzy itd. Żyje na spokojnie dzieciaki zabiera na wczasy. Budowa domu tak ale dla ludzi co mają na to kasę a nie na kredyt i całe życie wszystkiego sobie odmawiać.[/quote]

Jeden z czołowych polskich arbitrów piłki nożnej - udziały w kilku hotelach, pensjonatach, dwie spore restauracje przy drogach krajowych - mieszka sobie spokojnie w bloku i to wcale nie jakimś nowym ach-ech a pod blokiem stoi BMW 5GT żony i jego Jaguar XJ - razem spokojnie 800kpln w wozach a napinki na dom nie ma

Komentarz

• mirek_p11
                  RS
                  • 2010
                  • 6763
                  • Volkswagen
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
                  a pod blokiem stoi BMW 5GT żony i jego Jaguar XJ - razem spokojnie 800kpln w wozach a napinki na dom nie ma
                  bo dla niektórych liczy się dobra lokalizacja i spokój na starsze lata a jak już wcześniej piramida napisał :

bo wokół domu zawsze coś jest do zrobienia.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                  Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                  Fotki

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

Zamieszczone przez shok

Wracając do tematu TBS,kredyt lub proponowana budowa domu
                    Ja za hu.a pana nie potrafie zrozumiec ludzi co pchaja sie w budowy domów ktorych na to po prostu nie stac.
                    lokalizacja!
                    Kolejna sprawa na którą ludzie nie patrzą. Dom fajnie ale żeby do roboty na 6tą zdążyć trzeba o trzeciej w nocy wstać. Po robocie człowiek przychodzi i idzie spać no bo o trzeciej trzeba wsltać. Dojazd oczywiście z co najmniej dwoma sąsiadami bo na paliwo jeden z drugim nie zarobi. Jeszcze o ile ma w okolicy jakąś prace. Był już podobny temat na forum i jak to się co niektórzy naśmiewali z tych w bloku mieszkających ale auto za 200tyś stoi. A no stoi gość przychodzi z pracy i ma gdzieś murarzy, tynkarzy itd. Żyje na spokojnie dzieciaki zabiera na wczasy. A po jakimś czasie wychodzi ,że gość naśmiewający od kilku dobrych lat jest bezrobotny bo w okolicy nie ma żadnej roboty. Kolejna sprawa moim zdaniem najważniejsza.Dzieci, niech mi nikt nie mówi ,że dla dzieci to fajna sprawa mieszkać poza miastem.
                    Budowa domu tak ale dla ludzi co mają na to kasę a nie na kredyt i całe życie wszystkiego sobie odmawiać.
                    Uważam dokładnie tak samo i dlatego kupiłem mieszkanie 90 m.kw w centrum.

Dom owszem, ale w mieście a nie na wsi - a tu kuż sama działka 500 kpln kosztuje. Dodaj drugie 500 na dom z wypisażeniem i jest okrągła bańka.

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez loyd
                      Dom owszem, ale w mieście a nie na wsi
                      to się przejedz po okolicach np Masłowa itp. Zobaczysz jak tam mieszczuszki z Kielc uciekaja.....
                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Bo ta wies sprzed 20 lat, wkroczyla do miasta i teraz roznica sie powoli zatraca.

Ja tez wolalbym mieszkac w kilku okolicznych wsiach niz w M3 70m2 na 10 pietrze za 900zl czynsz + media + jak to ktos wynajmuje to kolejne 1000-1500zl :lol:

Dojazd do centrum zajmuje 15minut. Duzo ??
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

Zamieszczone przez Maicroft

Mieszkam w centrum i dojazd do innego punktu w centrum zajmuje mi 30 min.

Ale nie znam nikogo, kto by mieszkał na wsi i nie twierdził, do "centrum" jedzie więcej niż 15 min.

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Zamieszczone przez loyd
                            Zamieszczone przez Maicroft

Mieszkam w centrum i dojazd do innego punktu w centrum zajmuje mi 30 min.

Ale nie znam nikogo, kto by mieszkał na wsi i nie twierdził, do "centrum" jedzie więcej niż 15 min.
                            Prawdziwy problem się pojawia kiedy dzieciaki idą do szkoły. Jedno na 7.10 drugie na 8.50, potem jedno wychodzi o 11.30 drugie 13.20, ale trzeba je zawieźć na angielski/piłkę/tańce/koleżanki/kolegi.
                            Wielu moich znajomych przerabia to. Fajnie było jak się dom postawiło a dziecko miało 2 latka, fajnie jest - latem cały dzień na podwórku, śniadanie na tarasie itp.
                            Mój znajomy mieszka ok. 12k od granic miasta - dwupasmówką, więc niby nie ma problemu z dojazdem. Ale jak się okazało, że na zawiezienie i porzywiezienie dziecka z przedszkola trzeba poświęcić ok. 3 dziennie i zrobić przy okazji 80km terenową Toyotą - to jest to zajebista strata czasu i pieniędzy. Koszty paliwa to ca 1300pln, czas nie do policzenia.

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Moze i tak, ale jezdzac po miescie ze srednia 15km/h spalimy tego paliwa +50% tego co przepali przy sredniej 40km/h.

A szkoly i przedszkola to kwestia ustalen rodzicow. Kiedys smigali do szkol i przedszkoli na wsi, miejsce zawsze bylo, a tak wciskaja sie do miasta, a szkoly na wsiach puste bo niby dzieci nie ma
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• krzynol
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 11195
                                • Superb II combi (3T5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ja mam przedszkole i szkołę na miejscu, bankomat, pocztę, warsztaty i usługi
                                sklepy różne, nawet takie z browarami do 22 :diabelski_usmiech , stację paliw

do tego 200m jest las, z jednej strony pszenica a z drugiej kapusta
                                do roboty mam 18km (centrum GDAńSKA) a jak mieszkałem w TBS na osiedlu w Gdańsku to było 16km

więc nie demonizujmy zamieszkania pod miastem, tylko trzeba z głową

poza tym pytanie wątku jest nieco inne
                                ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                poprzednie modele:
                                ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• kazik4x4
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2728

Zamieszczone przez krzynol
                                  poza tym pytanie wątku jest nieco inne
                                  Z tym że w pytaniu, nie bezpośrednio ale jest opcja: TBS w mieście lub domek poza miastem.
                                  Więc wypowiedzi są "okołowątkowe"

Komentarz

• krzynol
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 11195
                                    • Superb II combi (3T5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

jak dla mnie, to NIE TBS
                                    domek lub mieszkanko własne - gdzie? to już trzeba przemyśleć + i -
                                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                    poprzednie modele:
                                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• tomikt
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 391

domek lub mieszkanko własne - gdzie? to już trzeba przemyśleć + i -
                                      dokładnie.
                                      poza tym nasze miasta są nieporównywalne - wielkośc , skomunikowanie, dostęp do wsi.
                                      Inaczej wygląda Warszawa, inaczej Kraków a inaczej Bielsko-Biała (Maicroft , Kielce czy Katowice.
                                      Dlatego każdy z przedmówców ma rację.
                                      A moim zdaniem - najpierw lokalizacja a potem typ mieszkanie/dom - taka jest kolejność myślenia o zakupie.
                                      ech...
                                      TomikT

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

A moim zdaniem - najpierw lokalizacja a potem typ mieszkanie/dom - taka jest kolejność myślenia o zakupie.
                                        To jest wlasnie dobra koncepcja
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• shok
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2070
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
                                          t;]Prawdziwy problem się pojawia kiedy dzieciaki idą do szkoły. Jedno na 7.10 drugie na 8.50, potem jedno wychodzi o 11.30 drugie 13.20, ale trzeba je zawieźć na angielski/piłkę/tańce/koleżanki/kolegi.
                                          to jest największy problem.Znam rodzinę co z tego powodu przenieśli się do miasta bo nie byli w stanie tego logistycznie ogarnąć. Lecz mój kolega to ogarniał świetnie. Jego ojciec to domowy palacz, konserwator i prywatny kierowca dzieci. Ale ojciec już wiekowy gość i jest problem.Dzieci jeżdżą do szkoły busami. Czasem na wpół siedząco bo miejsca w busie brakuje.Zimą gdy drogi nie zawsze odśnieżone to proszenie się o tragedie.Okolice Krakowa tak więc nie jakaś zapomniana wiocha.Dla dorosłych posiadających auto to różnica jedynie finansowa dla młodzieży to problem.
                                          Oczywiście dom daje nam to czego nie da nam żadne mieszkanie: spokój, przestrzeń itd. No ale jak kto woli.
                                          No ale kolega wspominał o koszcie 560zł za 52m2 w TBSie Tej oferty nie przebije nic.

Komentarz

• aldam
                                            L&K
                                            • 2006
                                            • 1036

Wszystko zalezy gdzie masz dzialke i jakie ewentualnie miszkanie rozwazasz.
                                            Jestem w podobnym punkcie jak ty.
                                            Za oszczednosci kupilem ziemie w świetnym punkcie (nie musze planowac kosztow dodatkowego paliwa itd.). Wszystko w zasiegu od sklepu po szkole i komunikacje miejska.
                                            Akurat dzialki w tzw polu mnie nie interesowaly.

Z drugiej strony mieszkanie w niezlym punkcie to tez kuszaca opcja ale koszt co najmniej 80m2 to ok 800kzl z wykończeniem więc bardzo duzo.

Mam projekt na parterowke do 130m2. Jest wszystko co trzeba do szczescia. W bloku to jednak komuna + fuszerka w nowych inwestycjach. Nie twierdze, ze to zle rozwiazanie ale fajne miejsca kosztuja nie malo. Czasami wiecej niz dom z dzialka.
                                            Nie da się więc jednoznacznie wskazac co jest lepsze dom czy mieszkanie. Musielibysmy wskazac konkretne inwestycje.

Btw
                                            Piramida prosba o namiary na ekipe.
                                            Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• loyd
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2342

Zamieszczone przez aldam
                                              Nie twierdze, ze to zle rozwiazanie ale fajne miejsca kosztuja nie malo. Czasami wiecej niz dom z dzialka.
                                              Oczywista oczywistość, że za duże i ładne mieszkanie, położone w dobrym miejscu w mieście wybudujesz dom na wsi.

Komentarz

• aldam
                                                L&K
                                                • 2006
                                                • 1036

Ja nie pisze o domu na wsi tylko w porzadnej lokalizacji w wwie.
                                                Ale fakt czasami mieszkanie w dobrej dzielnicy bedzie drozsze niz taki dom.
                                                Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• aldam
                                                  L&K
                                                  • 2006
                                                  • 1036

Co się dziwic, jak się budujesz w szczerym polu to predzej czy pozniej przyjdzie niezadowolenie. Zreszta taki sam mechanizm dziala w przypadku mieszkan. Kup na takiej Bialolece czy Wilanowie i po roku depresja murowana.
                                                  Imo niezaleznie czy mieszkanie czy dom lokalizacja lokalizacja i jeszcze raz lokalizacja
                                                  Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

Pracuję...